Twardość wody powodują, osadzające się na częściach i w przewodach, rozpuszczone w niej sole wapnia, magnezu i metali wielowartościowych.
Rozróżnia się następujące rodzaje twardości wody: twardość przemijającą (węglanową) i twardość nieprzemijającą (niewęglanową). Całkowita twardość wody (ogólna) jest sumą dwóch powyższych rodzajów.
Im większa twardość wody, tym wieksza ilość „kamienia” osadzającego się wewnątrz urządzeń AGD. Osady takie powodują szybkie zużycie części, a w efekcie usterkę urządzenia. Osadzanie się kamienia na sprzętach AGD to nie jedyne konsekwencje posiadania twardej wody. Skutki mogą być też odczuwalne dla naszej skóry – taka woda może ją wysuszać, podrażniać czy wywoływać zaczerwienia.
Urządzenie nie wymaga odkamieniania.
Zalecane odkamienianie co dwa tygodnie.
Zalecane odkamienianie co dwa miesiące.
Zalecane odkamienianie raz w tygodniu.
Zalecane odkamienianie raz w miesiącu.
Nie zalecana do ekspresów kawowych.
Urządzenie nie wymaga odkamieniania.
Zalecane odkamienianie co dwa miesiące.
Zalecane odkamienianie raz w miesiącu.
Zalecane odkamienianie co dwa tygodnie.
Zalecane odkamienianie raz w tygodniu.
Nie zalecana do ekspresów kawowych.
Test twardości wody przygotowany został przez firmę ALASKA Water, wiodącego producenta filtrów do wody domowej.